^powrót na początek

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Informacje dla druhów

Przekaż 1,5% swojego podatku (zgodnie z najnowszymi przepisami to już nie 1% jak to miało miejsce w poprzednich latach a 1,5%) na doposażenie w sprzęt ratowniczo gaśniczy OSP Lipiny Dolne. Wpisz w swój pit nr KRS 0000 116 212 oraz adres OSP Lipiny Dolne 95A, 23-423 Potok Górny Z zebranych w ten sposób funduszy nasi druhowie zakupią sprzęt, który może być potrzebny właśnie Tobie.

Zostań sponsorem OSP Lipiny Dolne, wpłać na nasze strażackie konto 54 9637 1011 2002 1001 9399 0001 dowolna kwotę z dopiskiem "darowizna na cele statutowe"

Today24
Yesterday35
This week280
This month59
Total218539
czwartek, 02, luty 2023 22:03
Powered by CoalaWeb

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.

Walne zebranie sprawozdawcze za 2012 rok

Jedną z ważniejszych dat w kalendarzu strażackim jest coroczne walne zebranie sprawozdawcze. W naszej OSP takie zebranie za 2012 rok odbyło się 12 stycznia 2013 roku.

Wśród zaproszonych gości stawili się:

-Naczelnik wydziału operacyjno-szkoleniowego KP PSP Biłgoraj bryg. Mirosław Bury

-Prezes zarządu oddziału gminnego ZOSP RP oraz wójt gminy Potok dh Edward Hacia

-V-ce prezes zarządu oddziału gminnego ZOSP RP dh Julian Grabias

-V -ce przewodnicząca rady gminy p. Maria Waliłko

-specjalista d/s budownictwa p. Tadeusz Deryło

-sołtys Lipin p. Marian Krupa.

Zebranie otworzył oraz przywitał zaproszonych gości Prezes Paweł Grabias, następnie wybrano osobę prowadzącą zebranie a został nią dh Julian Grabias. Swoje sprawozdania z działalności za 2012 roku odczytali: Prezes Paweł Grabias, Z-ca naczelnika Paweł Dudek, Dowódca sekcji sportowej Rafał Sarzyński, Skarbnik Andrzej Mazurek, Komisja rewizyjna Tomasz Hachuj. Po przedstawieniu działalności za 2012 rok, głosowano nad  udzieleniem absolutorium dla zarządu. Wniosek przegłosowany został jednomyślnie. Następnie dh Paweł Grabias przedstawił plan działalności na bieżący rok. Jego głównym celem jest zakup lekkiego samochodu ratownictwa technicznego oraz szybkie wstąpienie do KSRG, ponadto chcemy również dobudować chłodnie z bezpośrednim wejściem do kuchni tak aby nasza remiza była jeszcze atrakcyjniejsza i spełniała oczekiwania najemców. W roku sprawozdawczym pozyskaliśmy 2 aparaty powietrzne (w sumie mamy już 4), nowoczesny system selektywnego wywoływania Digitex DSP-50 oraz na wyposażenie kuchni i sali tanecznej trafił nowy komplet zastawy stołowej dla 250 osób i 50 krzeseł (w sumie jest ich 70). Głos w dyskusji zabrał bryg. Mirosław Bury, który przedstawił ogólną sytuacje dotyczącą akcji ratowniczo-gaśniczych na terenie powiatu Biłgoraj oraz gminy Potok. Opisał warunki jakie musimy spełnić aby dostać się do "systemu" oraz obiecał, że na chwile obecną bardzo prawdopodobne jest, że w 2013 roku OSP Lipiny Dolne wstąpi w szeregi jednostek należących do Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego. Wójt gminy również złożył nam obietnice iż dołoży wszelkich starań aby w tym roku nasza OSP otrzymała nowy samochód. Ponadto w dyskusji głos zabierali jeszcze dh Zygmunt Tutka oraz dh Paweł Grabias. Jak widać zainteresowanie naszą jednostką i tym co robimy nie maleje czego dobitnym przykładem jest fakt, że od kilku ładnych lat regularnie przyjmujemy kilku nowych członków. Nie inaczej było i w tym roku ponieważ dołączyło do nas 4 nowych druhów: Szymon Wardach, Latocha Paweł, Zabłotni Łukasz i Dawid Głowik. Obecnie stan osobowy OSP Lipiny wynosi 76 druhów. Mimo, że zebranie powinno być wyłącznie sprawozdawcze, to jednak konieczne było przeprowadzenie wyborów nowego prezesa zarządu OSP gdyż obecny prezes z powodów zawodowych nie może dłużej piastować swojej funkcji. Na to stanowisko zgłoszona została jedna kandydatura dh Pawła Dudka i to właśnie on po głosowaniu od dnia 12 stycznia 2013 roku pełni tą zaszczytną funkcję. Jednak dh Dudek do tej chwili był z-ca naczelnika więc konieczne stało się przeprowadzenie kolejnego głosowania na z-ca naczelnika i został nim dh Ryszard Bzdyra. Nowym członkom zarządu jaki całemu zarządowi gratulujemy i życzymy sukcesów oraz wytrwałości w dążeniu do celów jakie sobie założyliśmy.